KDO SMO

Sem Milena Povše, rojena pred štirimi desetletji v argentinskem mestu San Luis. Starša sta Slovenca in že kot deklica sem živela v objemu dveh izjemno različnih, a enako bogatih kultur, ki se tako čudovito prepletata.

Leta 2002 sem kot študentka filozofske fakultete Univerze v Mendozi dobila štipendijo za študij na filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. Usoda je hotela, da ostanem v kraju, kjer se je rodil moj oče. Leta 1948 se je z družino vkrcal na ladjo Santa Cruz in zapustil svojo domovino, da bi postal del nove, povsem neznane države.

Od mojega prihoda je minilo 20 let. V tem času sem se posvetila izpopolnjevanju svojega znanja slovenščine in poznavanja slovenske kulture.

Leta 2010 sem odprla prevajalsko agencijo Poliglot-jezikovna točka, v okviru katere deluje tudi šola španščine ¡HOLA! Jezikovna šola. Leta 2012 mi je Ministrstvo za pravosodje Republike Slovenije dodelilo naziv sodne tolmačke za španski jezik. S pridobljenim nazivom sem lahko razširila svoje področje dela ter še bolje spoznala različne špansko govoreče kulture in njihov odnos s to malo državo, katere zgodovina, kultura in naravne lepote me navdušujejo že otroštva.

Ideje o trgovinici Tomá Mate ne bi mogla uresničiti brez dveh zelo pomembnih oseb, partnerja Damirja in brata Juana Pabla. Na pomoč sta mi priskočila s svojim obširnim znanjem na področju gastronomije in trgovine, ki sta ga pridobila z vodenjem pivoteke Že v redu, Primož oziroma pivnice Lajbah. Tako pivoteka kot pivnica danes že nudita nekatere od naših izdelkov.

Tomá Mate se je rodil iz občutka oziroma potrebe, da se argentinsko esenco ohrani v srcu in ob sebi. Je popoln izgovor za srečanje z vsemi rojaki, ki živijo v tej deželi, jo obiskujejo, zapustijo in se vrnejo ter v njej ostanejo. Je tudi odlična priložnost za kulturno izmenjavo z vsemi Slovenci. Vsi ste vedno dobrodošli – mate čaj nas zbližuje!

Milena-Povse-Toma-Mate