O YERBI MATE

Kaj je yerba mate?

Yerba mate (znanstveno ime je Ilex Paraguariensis) je drevo, ki raste v deževnih gozdovih Brazilije, Paragvaja in Argentine.

V naravi je visoko od 12 do 16 metrov, v nekaterih jezuitskih misijonih pa najdemo drevesa, stara do sto let.

Za lažjo trgatev se rastline obrezujejo do dvakrat na leto, v povprečju pa dosegajo višino dveh metrov.

Območje Pridelave

Argentinski mate čaj proizvajajo in gojijo v provinci Misiones ter severovzhodno od mesta Corrientes.

Argentina je glavna proizvajalka in svetovna izvoznica mate čaja.

Rdeča tla z visoko vsebnostjo železa in subtropsko podnebje brez sušnega obdobja so idealna za gojenje yerbe mate.

Zgodovina mate čaja

Poznati zgodovino mate čaja pomeni ponovno odkriti naše korenine. Že staroselci so dobro poznali to rastlino in njene zdravilne lastnosti, od evropske kolonizacije Amerike pa obstajajo tudi knjižni zapisi o njenih lastnostih, proizvodnji in uživanju.

Slika: Staroselski Gvarani so poznali rastlino mate že pred prihodom evropskih osvajalcev 

Priseljenci so bili tisti, ki so poskrbeli za komercialni potisk. Ko so prispeli v državo, so tudi sami začeli uživati čaj. Mnogi od teh priseljencev, na primer Sirci, so navado prenesli v svoje države rojstva; tako se je začelo obdobje izvoza mate čaja. 

Danes pri proizvodnji in pridelavi sodeluje več tisoč družin; mate čaj prinaša delo tako na območju pridelave kot v različnih provincah Argentine.

Osvajalci so Gvarane poučili o uporabi in vrednosti rastline mate ter razširili območje njegove uporabe z izvornega območja na celotno podkraljestvo Río de la Plata.

Staroselci Gvarani so bili morda prvi, ki so pili mate. Španci so opazili, da poleg orožja nosijo majhno usnjeno torbo z zdrobljenimi in opečenimi listi.

Te liste rastline mate so žvečili ali jih dali v bučo in pili kot čaj. Pri tem so kot filter uporabljali zobe ali pa votel sladkorni trs, ki je deloval kot slamica (»bombilla«).

Izvor mate čaja

Mate sega v čas staroselcev Gvaranov, ki so liste drevesa uporabljali za napitek, kot predmet čaščenja in kot valuto za menjavo z drugimi ljudstvi. 

Na dolgih popotovanjih skozi džunglo so osvajalci opazili, da so Gvarani po zaužitju te svete pijače fizično bolj odporni

»CAÁ« v gvaranščini pomeni zelišče, a tudi rastlina in džungla. Za Gvarane je drevo mate vrhunec odličnosti, darilo bogov.

 

TomaMate_yerba_05

Jezuiti in misijoni

Pozneje so Jezuiti vpeljali to navado v misijone in tako doprinesli k priljubljenosti pijače, ki je postala znana kot »jezuitski čaj«.

Kot prvi so vzkalili seme rastline mate s skrivno metodo, ki jim je omogočala pridelati dovolj rastline mate za oskrbo misijonov in celo prodajo na drugih območjih.

Bučka in Bombilla

V Argentini je mate BUČKA oziroma posodica, v kateri pijemo čaj. Najpogosteje uporabljamo »porongo«, kar je mate iz buče vodnjače (Lagenaria vulgaris). Beseda mate izvira iz kečuanske besede »mati«, ki pomeni ravno buča. 

Lagenaria vulgaris je družina buč, ki izvira iz območja rasti yerbe mate. Gvarani jih niso uporabljali le za mate čaj; na dolgih popotovanjih skozi džunglo so v njih prenašali vodo, sicer pa so jih uporabljali tudi za shranjevanje žita.

»BOMBILLA« je bistven element za uživanje mate čaja. Gre za tanko kovinsko slamico, ki omogoča srebanje čaja in katere značilnosti so ključni del obreda.

Bogastvo obreda

Ritual uživanja yerbe mate je globoko ukoreninjen v južnoameriški kulturi in tradiciji. Pleme Guaraníes, nekdanji avtohtoni prebivalci Paragvaja, severne Argentine ter južne Brazilije, so mate uživali tako, da so v posebni bučki namakali suhe liste te za njih svete zimzelene rastline – ilex paraguariensis – ter dolivali vodo. Zavedali so se izrednih učinkov pitja mate čaja in posledičnega vpliva na fizične zmogljivosti, ki so jih potrebovali pri vsakdanjih opravilih.

Poleg vsega naštetega, resnica je, da nas, ki pijemo mate, osrečuje obred. Obred srečanja, obred segrevanja vode, obred menjave yerbe. To je običaj, ki se je nedotaknjen skozi stoletja prenašal iz generacije v generacijo, in v katerem velja pravilo: ¡Un mate no se le niega a nadie! Nihče ni tako izključen iz te starodavne navade.

Izjemne Lastnosti

Priljubljen južnoameriški napitek ima poleg velike in pomembne družbene vloge, mnogo zdravilnih učinkov. Tako postane navada, ki bo prispevala k zdravju duše in tela!

Mate je močen antioksidant ter izjemen vir vitaminov in mineralov, hkrati pa zmanjšuje vsebnost slabega holesterola v telesu. Glavne prednosti mate čaja so:

 

Močen antioksidant

Mate čaj, ki ga postrežemo vročega (najbolj priljubljena oblika uživanja), vsebuje kar 90 % več antioksidantov kot zeleni čaj.

Čaji iz yerbe mate, zlasti tisti, ki jih postrežemo na tradicionalen način, imajo izjemne antioksidativne sposobnosti, saj se ponašajo z visoko vsebnostjo polifenolov.

Polifenoli krepijo imunski sistem in ga varujejo pred poškodbami celic.

Vir vitaminov

Yerba mate vsebuje vitamine skupine B.

Telo potrebuje 13 vitaminov, od tega jih kar 8 spada v skupino B. Ti vitamini so ključni za osnovne telesne funkcije, kot je proizvodnja energije in rdečih krvnih celic.

Vir mineralov

Mate vsebuje kalij, življenjsko pomemben mineral, ki je bistvenega pomena za pravilno delovanje srca. Poleg tega vsebuje tudi magnezij, ki telesu pomaga absorbirati beljakovine.

 

Poživljajoči učinek 

Vsebuje ksantine (kofein, teobromin, teofilin). To so biološko aktivne spojine, ki spodbujajo delovanje osrednjega živčevja in duševno aktivnost, povečujejo raven energije in krepijo sposobnost koncentracije.

Pri zajtrku ali malici, doma, v pisarni ali kjerkoli drugje – mate nam daje ogromno energije na naraven način.

Zmanjšuje vsebnost slabega holesterola

Rezultati znanstvene študije, ki jo je izvedla ekipa raziskovalcev z univerze Juan Agustìn Maza v Mendozi, potrjujejo, da uživanje mate čaja pomaga zmanjšati vsebnost slabega holesterola (LDL) in trigliceridov v krvi.